Siekam kapustę kiszoną i dodaję ten składnik. Właśnie tak surówkę robiła moja babcia
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Surówki z kapusty kiszonej są nie tylko pyszne, ale i uniwersalne. Świetnie komponują się z potrawami mięsnymi i rybnymi czy daniami wegetariańskimi. Chociaż w internecie nie brakuje przepisów na ten smaczny dodatek do obiadu, warto sięgnąć do czasów naszych babć. Zamiast oleju czy majonezu surówkę z kapusty kiszonej warto wzbogacić innym składnikiem.
Co dodajemy do surówki z kiszonej kapusty?
Przyrządzona według tego babcinego przepisu surówka do obiadu składa się z kilku prostych i tanich produktów. Są zawsze w sklepach, dlatego ten smaczny dodatek można robić przez cały rok.
Głównym składnikiem surówki jest zdrowa kapusta kiszona. Wraz z jabłkiem, marchewką i szczypiorem tworzy pyszne połączenie smakowe. Składniki scala nie majonez i nie olej. Zamiast tych produktów do surówki najlepiej dodać śmietanę o zawartości tłuszczy 12 proc. Ten dodatek sprawia, że surówka jest nieco łagodniejsza i smakuje wybornie.
Jak doprawić kapustę kiszoną do obiadu?
Pyszną surówkę z kapusty kiszonej ze śmietaną doprawia się trzema popularnymi przyprawami, które zawsze są w domu. Smak surówki kapuścianej podkreśla sól i świeżo zmielony czarny pieprz. Obowiązkowym dodatkiem jest cukier, którym zawsze należy podkręcać smak surówek z kapusty kiszonej.
Jak zrobić surówkę z kapusty kiszonej ze śmietaną?
Przepis babci na smaczną surówkę z kapusty kiszonej z dodatkiem śmietany nie jest skomplikowany. Przygotowanie jest błyskawiczne i nie sprawia żadnych problemów. Surówkę warto zrobić wcześniej i wstawić do lodówki, aby smaki się przegryzły.
Jak więc przyrządzić wyśmienitą babciną surówkę z kapusty kiszonej i śmietany? To tylko kilka ekspresowych kroków.
- 1. krok – posiekane kapusty kiszonej i starcie jabłka oraz marchewki na tarce
- 2. krok – połączenie warzyw z szczypiorem i śmietaną
- 3. krok – doprawienie surówki i schłodzenie jej w lodówce
SKŁADNIKI
- 500 g kiszonej kapusty
- 1 marchewka
- 1 jabłko
- 4 łyżki śmietany 12%
- 1/2 pęczka posiekanego szczypioru
- sól,pieprz, cukier
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kapustę kiszoną posiekać. Przełożyć do miski.
- Dodać obrane i starte na tarce na dużych oczkach marchewkę i jabłko. Wsypać szczypior. Wymieszać.
- Dodać śmietanę i doprawić solą, pieprzem i cukrem. Dokładnie wymieszać.
- Surówkę wstawić do lodówki, aby smaki się połączyły.
- Podawać jako dodatek do potraw mięsnych i wegetariańskich.